vineri, 5 aprilie 2013

De ce citesc ? + Mini-concurs

                       In cadrul concursului 'De ce citesc' initiat de libraria electronica Libris, libris.ro.
      De ce citesc? sau De ce citesti? Intotdeauna mi s-au parut niste intrebari absolut adorabile. Raspunsul, stiu ca vine din inima, ca un lucru absolut normal,e ca si cum ai zice cuiva pe care il iubesti ca pur si simplu il iubesti.       
          Nu citesc de mult timp, cu toate ca, acum imi pare foarte rau. Cand ma gandesc cate lumi as fi putut descoperi, pe cate drumuri as fi putut merge..... dar destinul m-a facut sa citesc de la varsta de 13 ani cu un anumit motiv. Poate ca daca as fi inceput mai devreme nu as fi simtit aceleasi lucruri, poate nu as fi fost ce sunt astazi.
           In primul si primul rand, cred ca citesc din cauza trairilor pe care in mod normal nu le-as fi trait, adica, pe bune, nu stiam cat de mult iubesc Londra pana nu am citit Dispozitive Infernale de Cassandra Clare. A fost o revelatie inspaimantatoare, nu cunosteam prea multe despre oras, despre trecutul lui, iar dintr-o data ma simteam ca acasa si mi se parea intriganta aceasta Londra misterioasa. Faptul ca am descoperit aceasta atractie pentru un anumit lucru a fost doar inceputul, incet incet am aflat mai multe lucruri despre mine, bineinteles nu totul, nimeni nu se cunoaste in totalitate, dar cartile si personajele si situatiile si pe scurt tot ceea ce tine de citit m-a ajutat. Tot prin citit m-am vindecat de anumite fobii de-ale mele. Nu imi mai este frica de intuneric, nu mai am atat de multe complexe si nu imi mai este frica sa spun ceea ce gandesc de fapt si de iure, si sa ma simt inspaimantata de ce vor crede ceilalti despre asta. 
     In al doilea rand, pot spune ca cititul ma duce in alta lume, cateodata imi place sa ma deconectez de realitatea in care traiesc si fac acest lucru prin carti, faptul ca sunt si o amatoare de calatorii si aventurii face aceasta experienta de o mie de ori mai placuta, mai interesanta si dintr-o data te trezesti ca este 3 dimineata si esti rupt de oboseala dar in acelasi timp super fericit de pe urma cartii.
       Este un sentiment unic in fiecare carte,unele carti ma fac sa cred ca sunt nemuritoare, ca am trait o eternitate, altele ma fac sa cred ca am renascut,ca am trait o viata dar am renascut din cenusa ca pasarea Phoenix,iar altele dimpotriva ma fac sa traiesc viata la maximum deoarece am doar una si nu dureaza o vesnicie. Deci fiecare ma invatat ceva.
    Un alt motiv ar fi ca citesc pentru visul meu. Visez sa devin o persoana cu o cultura generala impresioanbila si sa fiu o scriitoare de succes. Sa creez lumi in care copii, adolescentii, adultii si batranii sa se simta ca acasa,pentru ca da, cartile sunt o a doua casa pentru mine. Stiti sentimentul acela cand intri intr-o librarie sau o bibilioteca si esti inconjurat de carti ? Dupa mine, locurile alea sunt sinonime cu paradisul. Atat de multe lumi, atat de multe personaje cu la fel de multe caractere, si atatea povesti, din pacate nu este de ajuns o viata pentru a le descoperi pe toate.
         In al treilea rand, cum in ultimul timp apar atat de multe filme dupa la fel de multe carti, imi place sa le spun colegilor sau prietenilor ca am citit cartea si am vazut si filmul, si  pot face o comparatie intre cele doua. Cand sunt intr-o astfel de situatie, sa citesc cartea si sa aflu ca este film sau sa vad un film si sa stiu ca este dupa o carte, curiozitatea ma bantuie rau de tot, sa aflu ce are cartea si nu are filmul sau ce modificari radicale au fost facute pentru film, sunt niste momente normale pentru mine. Ce pot spune? Citesc pentru a-mi potoli curiozitatea si setea de cunoastere.
O sete dupa parerea mea, greu de potolit,si o curiozitate si mai si.
         Si nu in ultimul rand citesc pentru ca imi place la nebunie, in opinia mea cititul nu este un hobby, este o pasiune, o vocatie,o investitie,o evadare, un prieten adevarat, o modalitate de a corupe minorii sau oamenii in general, intr-un sens bune, cititul dragii mei cititori, pentru mine este orice dar nu un hobby obisnuit.


         Bun, mi-am descarcat fufletul in fata voastra si cred ca ar fi si randul vostru.
         Vine intrebarea de baraj - Voi de ce cititi?
P.S. - Nu uitati ca cele mai frumoase 5 argumentarii,daca se aduna atatea, vor fi premiate cu e-bookuri, in engleza si romana. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmariti blogul prin GFC, si sa specificati in comentariu numele de GFC, si sa imi lasati e-mailul impreuna cu argumentarea. Eu voi alege castigatoarele. Concursul se termina pe 22.04. Spor la scris,chiar sunt curioasa voi de ce cititi ;D.

7 comentarii:

  1. De ce citesc eu?Sincer,habar nu am de ce.Pasiunea mea pentru carti a inceput de la varsta la care am invatat sa citesc .. de atunci citeam intruna.Acum citesc pentru relaxare,trecand printr-o perioada mai grea din viata .. prefer sa ma "scufund" intr-o alta lume,o lume diferita de cea in care traiesc dar totusi,lumea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce chestie...ai folosit aceeasi tactica... cu premiile :)) ori gandim la fel ori inspir lumea. :))
    Eu citesc pentru ca imi face placere, pentru a empatiza mai mult si mai usor pentru a cunoaste lumea mai bine pentru a fi mai receptiva.
    Bafta si tie!
    gfc: buburuzabia.
    Mail-ul il vei stii :)) dupa ce primesti cartea de la mine. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de fapt aveam de gand sa pun premii in format paperback, dar mi-am verificat portofelul si avea o mare gaura in el....so cum am multe e-bookuri m-am gandit sa le dau si la altii sa se bucure de ele :)))). Mersi pentru sustinere ;D

      Ștergere
  3. Cred că citim cam din aceleași motive toți. Doar că le exprimăm altfel. Cu toate astea am descoperit la tine un motiv la care nu m-aș fi gândit: cititul care vindecă de fobii. Îmi dau seama acum că este foarte adevărat.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc pentru ca am devenit dependenta de carti.De fiecare data cand primesc un colet zambesc toata ziua fara motiv . Cartile m-au ajutat sa-mi descopar caracterul: ce fel de persoane prefer si ce persoane nu-mi plac . Imi place sa ma pun in pielea personajelor , sa imi pun imaginatia la contributie si sa recreez scenele din carti cu ceea as face eu in locul personajelor.
    E-mail : lifedrug22@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru articol si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog . Acesta este link-ul :
    http://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu citesc în primul rând pentru a evada într-o altă lume, apoi pentru a mă descoperi pe mine însămi. Şi e adevărat, există un sentiment unic în fiecare carte!

    RăspundețiȘtergere

Bun venit in coltisorul meu de lume,abia astept parerea/intrebarea ta♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...